2007-02-07

(6) BARCELONA




BARCELONA

Lets begin with the architecture. Barcelona is the soul of Catalonia, which is expressed best through the magical buildings like the Sagrada Familia, designed by world famous architect Antoni Gaudi and others. All over the city you can find spectacular examples of the architecture from the modernist works of Gaudi to the latest works that were erected for the Olympic games of 1992.

There are museums and exhibitions with world famous artists such as Picasso, Miró and Dali. Then there is a buzzing and busy marina with everything from huge floating palatial yachts to fishing boats next to calm and clear beaches.

The centrepiece of the city's infrastructure is La Rambla - the walking street. Sometimes you feel as if you will meet everyone in the whole world if you wait long enough. While you are waiting you can be dazzled by the sights and sounds of the many colourful shops and stalls, street artists and cafés. But keep a close eye on your wallet and watch! If there was a Olympic games for pickpockets Barcelona would bring back all the medals!

The Gothic quarter, which is a result of the incredible economic activity in the city during its first economic boom during the middle ages, is now a romantic, picturesque myriad of streets and shops, where you can admire the wonderful gothic buildings - often accompanied by the musical backdrop of the many talented street musicians or the less musical beggars, who usually are paid to give up the flute for good rather than perform an encore.


A cable car will lift you swiftly up to the Miró museum on the Montjuic Mountain, where you can enjoy a stunning view of the city and the blue shimmering waters of the Mediterranean Sea. This is also the site of the Olympic Stadium built for the 1992 games.

Many also choose to soak in the special atmosphere of the famous football stadium, Nou Camp. It is impressive even when empty, but nothing can match the roar of cheers from of 80.000 fans when FC Barcelona's stars race on to the pitch for a big game.

Barcelona has a very well developed metro and bus system and it is easy to find your way around the city. There are many possibilities for day-trips or weekend breaks outside Barcelona. For example the famous Dali museum to the north, the mountain monastery of Monserrat, the Balearic Islands Mallorca, Menorca and Ibiza or how about a trip to Andorra, which lies snugly in the peaks of the Pyrenees or a visit to a Cava vineyard.
--------------------------------------------------

http://barcelona.dospanelska.cz/


Historické centrum

La Rambla a Plaça de Catalunya
Hlavní turistickou tepnou historického centra je dlouhá třída La Rambla. Vede od pobřeží moře, kde se nachází majestátní Kolumbův sloup (Mirador de Colom), protíná staré čtvrti La Ciutat vella, Barri Gotic (gotická čtvrť) a arabskou čtvrť El Raval a končí na hlavním barcelonském náměstí Plaza de Catalunya. Je tak současně hlavní pěší komunikací mezi pobřežím a centrem, nákupním bulvárem, místem s neskutečnou hustotou kaváren a restaurací, místem, kde se mačká nejvíc turistů na metr čtvereční…prostě je místem, kde to žije v jakoukoli denní dobu. Ulice má fantastickou atmosféru a mezi korzujícími davy je opravdu vždy na co koukat. Na každém kroku potkáte různé pouliční umělce. Živé sochy v těch nejoriginálnějších kostýmech a pózách – klauny, zeleninového muže, muže s kolem na hlavě, havarovaného pilota, růžového pantera a desítky dalších. Pouliční hudebníky – sólové houslisty, harmonikáře, ale i celé jazzové a indiánské kapely. Žongléry, hazardní hráče, breakdancové show. Mezi tím vším obchůdky se suvenýry, barevná květinářství a stánky s desítkami klecí s hlučnými papoušky. V přilehlých ulicích narazíte na významné památky jako Gaudího Palau Güell, Plaça Reial a staré tržiště Mercat Boqueria.
La Rambla ústí na velké náměstí Plaça de Catalunya. Náměstí je velkým dopravním uzlem a bývá tak výchozím místem turistických tras a výletů. Kříží se zde několik tras metra, vyjíždí odtud příměstské vlaky do mořských letovisek za městem i do periferních oblastí. Je hlavním stanovištěm i pro turistické autobusy – přímo na náměstí můžete ve stáncích koupit lístky na libovolnou turistickou jízdu. Nejdete tady i obrovský obchodní dům El Corte Inglés.

Barri Gòtic – Gotická čtvrť

Východně od La Rambly najdete prastarou gotickou čtvrť. Tato část města je velkým unikátem a i když se jen procházíte jejími spletitými uličkami, dýchá na vás atmosféra středověku. Krásné staré domy a kamenné městské paláce, prastaré kostely, kaple, nádvoří, uzounké klikaté uličky, obchůdky, kavárničky a pouliční hráči středověké hudby – to vše je gotická čtvrť. Jako skvost nad nimi ční věž velké barcelonské Katedrály na Placa del Rei. Blízko ní najdete i hlavní turistické informace u Palau de la Generalitat. Mezi nejkrásnější ulice (lze-li to vůbec posoudit) patří carrer Montcada, kde se nachází historická nemocnice Hospital de la Santa Creu, kláštery Sant Pau del Camp a Santa Maria de Pedralbes. Za zmínku stojí i blízká bazilika Església del Pí na Carrer del Pí blízko stanice metra Liceu.
Gaudi

Barcelona bez Gaudího architektury, to by bylo něco jako Praha bez Pražského hradu. Naprosto osobité a originální ztvárnění Gaudího staveb mísící secesi, modernismus, motivy z živé přírody, nádech španělského orientu a výrazných barev dotváří architektonický fond města a dělá z něj město naprosto unikátní a osobité. Antonio Gaudí, především díky svému mecenáši panu Güellovi, realizoval po městě celou řadu staveb, z nichž je několik zapsáno i do seznamu světového dědictví UNESCO.

Ne všechny jeho stavby jsou však turisticky přístupné. V některých stále bydlí potomci původních vlastníků. Tyto stavby jsou však natolik zajímavé, že stojí zato je vidět i jen zvenku. Rád bych více přiblížil jen ty nejznámější, nejoceňovanější a turisticky přístupné.

Sagrada Família, symbol novověké Barcelony, zcela jistě patří k nejstarším staveništím na světě. Se stavbou Gaudí započal roku 1882, ani dnes se však, po více než 120ti letech, práce nechýlí ke konci. Sbírky na pokračování stavby jsou už barcelonskou tradicí, každoročně se lidé skládají na další dílek této fantastické stavby. Připomíná tak trochu naše Národní divadlo. Nicméně díky sponzorům a také díky nám, turistům, stavba v posledních letech pokračuje v rychlém tempu. Všechny peníze, které se vyberou na vstupném, putují do stavebních fondů Sagrady.

I přesto, že hlavní a největší kopule a věž chrámu je zatím jen v přípravné fázi stavby a přestože chrám vlastně zatím postrádá vnitřní zastřešený prostor, Gaudího chrám je opravdovým architektonickým unikátem, který navštíví ročně tisíce a tisíce turistů. Dnes stojí dostavěná dvě průčelí – každé po čtyřech věžích, ale jinak odlišná. Průčelí jsou zdobena modernistickými, až kubizujícími sochami s biblickými výjevy. Věže obou průčelí jsou přístupná, nahoru výtahem, dolů pěšky. Z obou uvidíte fantastické výhledy na město i na samotnou stavbu. Dále lze projít vnitřkem stavby po vnitřním obvodu chrámu od od jednoho průčelí k druhému. Jsou tak vidět hlavně úplně nové části stavby. Dále je přístupná krypta a samozřejmě veliký obchod se suvenýry.

Casa Batlló

Casa Batlló je asi nejfantasknějším Gaudího domem. Stojí na třídě Passeig de Grácia mezi dalšími secesními domy významných modernistů z počátku 20. století, domy Amatller (č. 41) Josepa Puige i Cadafalcha a Lleó Morera (č. 35) Lluíse Domenecha i Montanera.
Casa Batlló má přístupné první patro, které patřilo majiteli domu, proto je byt i nejhonosnější a největší. V dalších patrech jsou soukromé byty, kolem nichž se stoupá schodištěm osvětleným světlíkem s úžasnými kachlíky do podkroví a na střešní terasu.
Na tomto domě Gaudí dovedl k vrcholu své tvarosloví organické architektury, kde téměř každý prvek napodobuje nějaký organismus a součást živé přírody. Střechu s keramickými šupinami pojal jako zprohýbaný hřbet prehistorického ještěra, schodiště jako páteř, lustr jako obrovskou lasturu, krb jako nějakou vnitřní dutinu či zábradlí balkónů jako ozubená rybí ústa. Současně s tím vše v barevných mozaikách glazovaných kachlů, střepů a lakovaného dřeva. Na střeše jako komíny hrozí opět Gaudího oblíbené dračí hlavy a fantaskní věžičky.

Parc Güell
Güellův park se nachází v kopci poměrně daleko severně od centra. Nejbližší stanice metra je asi Vallcarca a vstup do parku je zdarma. Po parku jsou posety drobné Gaudího stavby, barevné a originální pohádkové domečky. Gaudí zde také využívá terén kopce k stavbě krásných kamenných podloubí, malých kolonád a chodníčků. Hlavním prostorem parku jsou pak schody od hlavní brány s ještěrem chrlící vodu (oblíbeným na všech pohledech a suvenýrech), kolonáda se sloupy připomínající tvar kmenů stromu a hlavní vyhlídka s linií sedátek vykládaných keramickými mozaikami roztodivných vzorů a barev. V centru parku se nachází Gaudího museum.

Na tomto parku je do dokonalosti dovedena stěžejní Gaudího myšlenka – a to je harmonie architektury a přírody. A ač dnes považujeme Gaudího za génia nesmírné originality, sám o sobě Gaudí tvrdil, že pouze kopíruje motivy z živé přírody.

Kopec Montjuic a okolí

Kopec Montjuic, tyčící se nad městem ve výšce 173 metrů na západ od centra a La Rambly, nabízí nejen fantastické vyhlídky na panoráma města, gigantický přístav a na volné moře, ale je po něm roztroušeno i několik míst, které určitě stojí za zmínku. Dá se říct, že kopec je jedním velkým parkem, narušeným jen několika komunikacemi. A tak projít klikatými cestami z jedné strany na druhou vydá na malý pěší výlet.

Nejlepší vyhlídky najdete v parku na jihovýchodní straně, odkud na kopec z města pěšky i nejlépe vyšplháte. Najdete zde i výchozí místo vyhlídkové lanovky, která vás v obdivuhodné výšce doveze až na věž na pobřeží (Torre Jaume).

Když vylezete do kopce ještě výš, dostanete se k velké staré pevnosti – kastelu. Uvnitř hlavní budovy pevnosti najdete vojenské museum. Mezi jižním srázem a hradbou vede krásná cesta s kaktusy, zvláštními palmami a subtropickou vegetací, fouká tu vítr a je odtud krásný výhled na moře a mraveniště přístavu. Až obejdete pevnost, krátkým sestupem kolem botanické zahrady se dostanete k Olympijskému stadionu – dějišti letních her v roce 1992. V jeho blízkosti najdete sportoviště a stavby zajímavých tvarů včetně „Jehly“. Od stadionu směrem na sever, tedy už na severovýchodní straně kopce, najdete blízko sebe celou řadu památek a pamětihodností – pavilón Fundació Joan Miró, trochu zastrčené krásné Řecké divadlo, Archeologické museum, skvostné zahrady Joan Maragall, středověkou španělskou vesnici Poble Espanyol a Národní katalánské museum. Odtud už přímo sestoupíte širokým bulvárem lemovaným veletržním pavilony na Španělské náměstí – Placa Espanya. Po cestě se určitě zastavte u pavilonu světoznámého architekta Miese Van der Rohe a také fontány Montjuic.

Nase Nejoblinenejsi Restaurace v Barcelona:

No comments: